Menstrual Pain,vlog sakit Senggugut,the outpatient,episodes 4

Salam/hello,dengan Bismillah,pentas Vlog muncul lagi
Bersama syukur Alhamdulillah,semoga kerja baik tidak rugi

Nah ,reviu video  sakit senggugut ?
Melayu kata sakit perut ketika datang bulan kepada wanita
dewasa yang di uji Allah Taala di dunia dalam diam tidak terkata?

Mat Salleh kata klik sini,,Dysmenorrhea,,maaf,harap faham,,,,

Terus kaitan dengan ubat apa pula?
Biasa ubat penahan sakit jadi rakan setia bermakna
Ada jenis injeksi juga ker?Ya pasti,,

Maaf dalam video atas makwe itu,enggan di injek sebab takut jarum
Nurse beri ubat jenis makan penahan sakit,,ok sebab sudah biasa

Sepatutnya boleh sedia stok sebelum angin ribut senggugut tiba
Tetapi masalah ubat tamat tempoh time cukup bulan,etc,,jadi isu juga?
Tiba-tiba sakit senggugut datang,terpaksa ajak kawan ke klinik
Jika sudah biasa ke kedai farmasi terus pun ok,lebih jimat kos?
terserah,,,

Ok juga jumpa doktor dapatkan rawatan bertauliah,,
Dapatkan preskripsi yang benar,beli ubat yang betul

Hello,nak tahu ubat jenis apa yang kira ok untuk rawat senggugut?

Jika suka,terkini,  klik sini,,tqs

Boleh try untuk rawat sakit senggugut,

kecuali Indocid,sebab kesan gastrik kuat sangat,try elak makan ?Ikut  nasib  badan  juga?

ooops,,sudah banyak pilihan jangan try belasah semua?

elak risiko,?rujuk doktor juga?

Ya freedengki,selebihnya dari anda?

Pasal ubat gastrik ,,ada banyak jenis? juga mesti rujuk doktor
jika anda alergik dengan ubat penahan sakit,,paling ringan Gelusil
terserah,,jangan ambil lebih dos,,,sabar ,rawat doa ,

Alhamdulillah,The outpatient,Pesakit Luar episod 4

                                                       REVIU DARI

Channel Che

Sekian,,Terimakasih Allah
Terimakasih semua,,

More ,bila banyak kali Muntah,lihat video,,

Salam/hello ,Bismillah,Subhanallah,Alhamdulillah
Temui vlog animasi buat koleksi dunia vlogginglah

Subhanallah ,kenapa mesti sebut ayat keramat ini?
Dengan rahmat Allah lagi Maha suci pengasih dan penyayang
Sebab Vlog animasi sekali lagi berjaya di publish disini?

Alhamdulillah,sebagai hamba Allah,penuh ujian, lagi kerdil
ayat terindah ini ,,jadi rakan karib lalui ujian dunia kerdil?

Sampai loya dan muntah ,insan tetap syukur Alhamdulillah
Muntah?jika sekali atau dua kali,hanya ujian biasa biasa
Tengok video,masih muntah ringan sebab tidak masuk wadlah
sekadar pesakit luar,cepat rawat,cepat sihat tidak sia sia

Apa dia dan kenapa muntah?
Muntah,ringkas ayat semua tahu atau mat salleh kata klik sini Vomiting

Alasan muntah ada banyak faktor dari alam sekitar mangsa?
Maaf bila free,tunggu vlog alasan muntah,,

Ketika ini,episod video, jom ke pesakit luar bila muntah
lebih dari 3 kali ?OH Allahuakbar,, ,,,

Begitu juga adengan video makan ubat ?kiv,,tunggu InsyaAllah
masuk projek akan datang????mohon redha Ilahi,amin

Pergi ke reviu vlog atas kali ini?
Siri video The Outpatient episod ke-3,muntah jumpa doktor?
setuju?kalau sebaliknya ,,terserah,,,

Biasa saya pergi bersama ibu saya ke klinik
samada dia teman saya atau sebaliknya,,
Alhamdulillah,,syukur ,,

Tetapi video atas,jika tidak ada family
Di Malaysia orang singh pun ok ,boleh tolong,,
jika itu yang jadi rakan rapat dan ada masa free?
selebihnya,tidak suka umpat,,dosa,,,maaf,Ya Ampun

Nah,nak jumpa doktor yang kenal itu,bila sampai
si doktor itu pun masuk wad kecemasan?kuasa Allah,,
Ramai lagi doktor lain boleh jumpa untuk rawatan biasa?

Si mangsa muntah pun kurang pasti punca muntahnya
Ok,jer,yang penting segera dapatkan rawatan yang betul?

Ringkas rawatan yang saya vlog kali ini?ada juga
ubat injeksi?Ya ,ubat jenis muntah injeksi Maxolon
ubat tabletnya jika sempat klik sini,,Tablet Maxolon

Orang klinik/hospital majoriti kenal/tahu,,
kira ubat top ten juga di klinik/hospital,tidak percaya?
setiap hari ada keperluan dari pesakit di farmasi KKM ,,
terserah,,,

Tetapi maaf,,video atas klinik swasta jadi drama
Maaf cakap,saya dengar ada polisi tidak boleh buat video
dalam tempat kerja di klinik atau hospital kerajaan Malaysia
selebihnya maaf,elak umpat,,jauhi dosa,,,ikut perintah,,

Bila periksa air kencing /darah ,doktor kata ok jer
Alhamdulillah,,maaf cakap,,kalau terlebih makan pun muntah juga?
Oh Tuhan,,Ya Allah ,Astagfirullah

Kenapa nak selfie pula?budaya dunia medsos yang biasa biasa
Betulker jika tidak selfie,ketinggalan monorel laju,bas lambat?
terserah,,,saya cuma happy blogging /vlogging,,ada kepuasan tersendiri
Alhamdulillah,,

Maaf,nak tahu ubat muntah selebihnya?
Jika ada masa,biasa klik sini,,ORS
Yang bukan bahan kimia,bagus juga  cepat pulih muntah cirit sekali,,
klik sini,,ok juga Umeken Jepun

Maaf,pelakon pakai jilbab itu,,watak awak ker?
InsyaAllah,,sejujurnya saya suka pakai jilbab,,kiv

Ok ,,maaf cukup sampai di sini buat reviu kali ini.,,

semoga sihat dan happy, amin,

Terimakasih Allah,
Terimakasih semua pihak,,

 

See doctor,pesakit luar,episod 2 jumpa doktor nak ambil voltaren tablet

Bismillah,syukur video episod kedua The Outpatient
Siap buat koleksi blog supaya terus berdaya saing?

Tablet Voltaren jadi pilihan sebab statistik  blog
menunjukkan ia, ubat popular freedengkiblog

Sekadar info video  bersahaja ,satu contoh dari  Channel Che
saya usaha pamerkan cara dapatkan tablet voltaren
Sejujurnya ada lagi cara lain?

Satu Cara dapatkan tablet Voltaren 50mg reviu dari video
Untuk kali pertama makan ubat Voltaren ada baiknya
dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu,elak risiko?Ya

Biasa kepada yang sudah tahu kegunaan tablet Voltaren
sebagai ubat penahan sakit ,sudah faham dan jelas tahu tahu
jangan buat tidak faham,sendiri yang susah tidak ambil tahu?

Sejujurnya,Tablet Voltaren ,sekitar awal saya mula masuk
kerja sebelum ini,ia ubat kategori doktor pakar di Malaysia

Tetapi sejak 5 tahun terkini,ia sudah turun pangkat
kategori bukan doktor pakar,,sebab bukan ubat original?
,,maaf bro/sis

Jadi ,boleh terus beli di farmasi persendirian
jika sudah tahu tidak alergik dan serasi sihat bila perlu
untuk cepat sihat tanpa perlu buang masa lama lama ?
,,,tanpa perlu masuk wad,hanya pesakit luar ?

Biasa jika masuk wad pun ubat voltaren juga pilihan menu pesakit?
OMG,,oK lah,,sebab Voltaren jenis generik tidak mahal pun,,?
Maaf lagi ada kata ubat Made In India kadang lebih murah?
Err tidak baik umpat,,dosa,,dosa,,Ya ampun Astagfirullah,,

Maaf,kembali ke video Channel Che atas,nampak
pesakit sudah kena injeksi?Ya jika sakit teruk
kasi lebih cepat pulih ada baiknya ambil jenis voltaren injeksi
Ada Volteran injeksi ?,ya Jenis Injeksi tidak boleh bawa balik rumah
Tidak di simpan di rumah seperti jenis tablet atau krim?Ya
,,,,jika doktor?terserah,,

Biasa injek sebelum makan ubat tablet Voltaren
kemudian selang masa 8 jam selepas diinjek Voltaren,,?
Boleh sambung ambil jenis tablet voltaren bila perlu
Elak(avoid) ambil serentak jenis tablet bersama injeksi
elak(avoid) risiko kesan sampingan buruk itu,,?

jika sakit masih berulang belum sembuh,
sambung makan ubat jenis tablet selepas/bersama  makan

Jika Masalah mahu(want) bekalan lebih sedikit tidak perlu banyak
elak ubat rosak atau tamat tempoh?

Jika ikut video Beli stok lebih dari farmasi luar ?Ya,,

Kalau klinik kerajaan Malaysia (KKM),?
dapat percuma 10 biji sahaja ,melalui preskripsi doktor biasa
Maaf cakaplah,saya staff pun tidak buat stok sedikit pun
sebab saya /emak saya tidak suka makan ubat Voltaren pun,,Alhamdulillah nu,

Jika jenis krim sapu,,emm tunggu video akan datang?
InsyaAllah,,?

Emm,,jika sudah tahu,,haa boleh sambung bekerja
bila sakit,kenal ubat ?cepat makan ubat,cepat rawat,,cepat pulih
semoga tidak perlu masuk wad,cepat sihat boleh sambung kerja,
terserah?,,

                   Alhamdulillah,jangan lupa doa makan ubat,,

Sekian,,dengan rahmat Allah,,Alhamdulillah

Terimakasih Allah
Terimakasih sumber video
Terimakasih kalian semua 

Outpatient,Apa dia Ubat sakit ringan ,pesakit luar itu

Assalamualaikum/hello

Dengan Bismillah,syukur dapat siapkan projek video
Mengejar masa emas saya usaha siapkan secepat mungkin
Alhamdulillah,cubaan ini akhirnya berhasil jadi video
Kali ini dari koleksi sumber animate,,sebaik mungkin?

Terimakasih pihak goanimate, beri idea vlogging
cipta video animasi dengan jalan cerita sendiri
Olah ayat sendiri dari awal hingga akhir vlogging
Pelakon,watak kartun,suara dari sumber goanimate sendiri

Kenapa buat reviu vlog animasi lagi?
Untuk sedikit penjelasan berkaitan topik
sejujurnya vlog ringkas kejar masa sibuk enggan rugi?
Buat kerja kesukaan semoga diberkati Ilahi ikut topik

Ringkas ayat apa pesakit luar itu?
Semua tahu jika di klinik atau hospital kerajaan
bukan masuk wad,sebuah tempat untuk dapatkan
rawatan sakit biasa,kecemasan atau kes rujukan baru
atau ulangan ,dengan doktor?

Video atas jelas jika pesakit kurang atau tidak sibuk
biasa boleh dilihat di klinik swasta bukan kerajaan?
Maaf,,tempat percuma dan berbayar ,semua sudah jelas,

Maaf cerita kenapa pula ada doktor Pak Arab ?
Sekadar hiburan,blog sudah sampai pasaran negara Arab?
Alhamdulillah,sebab itu saya guna dua bahasa belum Arab
Tunggu,InsyaAllah,dua anak sedang berlajar bahasa Arab

Pesakit luar itu,kali ini dengan drama sakit ringan
Batuk,demam,selsema,kahak,selsema tanpa perlu masuk wad

Agaknya apa pula ubat batuk sipesakit tersebut minum?
Saya sendiri pun tidak pasti sebab tiada logo ubat
yang jelas jika batuk boleh try Pilih pilih satu ubat batuk yang serasi sihat?

Oh Allah,,banyaknya nikmat Engkau beri kepada hamba Mu
Alhamdulillah,,,

saya staff kerajaan tetapi jumpa doktor ke klinik swasta,
hal biasa ,,cuma hal nama ubat batuknya rahsia?
ada satu dua tidak di tulis dibotol ?Cer(try) komen???

Err,,kecuali ubat klinik kerajaan Malaysia(KKM),90-100% berlabel
err,, komen apa lagi? maaf fikir sendiri,,,,

Apa dia antibiotik EES dalam video atas?
Jika sempat klik baca di siniEES, antibiotik,,
Terimakasih,
stok 400mg sebiji kalau doktor kata 800mg
maknanya makan 2 biji baru dos okay untuk dewasa,,
kalau lebih 5 hari belum pulih rujuk semula doktor anda,,
terserah,,

Maaf,apa pula ubat kahak dalam video atas?
Saya tengok di klinik swasta dan kerajaan masih
lagi Bisolvon nama brand,,
tidak percaya,,terserah,

sudah 25 tahun saya di KKM ,sudah 25 tahun bisolvon
menetap di Malaysia,,sebab kilang pun ada di Malaysia

Maaf,,sis ubat selsema pesakit luar itu,jenis apa?
Maaf sis /bro jika sempat klik jenis ubat selsema,pilih mana suka ,

Maaf kadangkala saya boleh dapat ubat pakar dengan bayar duit
di kedai farmasi atau klinik swasta yang bukan doktor pakar?
Kalau di farmasi kerajaan,,sorry cakap beb,sis,bro,
ubat free ,,fikir sendiri,,,terimakasih,maaf yer,

Macam biasa jika mahu rehat makan ubat selsema jenis tidur kuat
haa,,namanya Piriton4mg  atau chlorpheniramine
,power tidur kuat dan kasi cepat kering running nose?
Boleh try,,

Kalau sambung kerja,try ambil Loratadine,,
di klinik kerajaan stok terhad ,,
Biasa di farmasi hospital,kira banyak
dan senang dapat bekalan,maaf ulang cakap.

Satu lagi ubat PCM singkatan bagi Paracetamol atau panadol?
Jika suka sempat klik Pilih panadol bila perlu sahaja

Drama sakit sakit lain dengan episod makan ubat selebihnya?
InsyaAllah tunggu,,projek video animasi seterusya,,

Selebihnya dari kalian,,sini cerita hal ubat,,

Boleh makan ubat itu,bersama makanan atau selepas makan
untuk elak kesan sampingan biasa loya,mual muntah,,
Pilih satu makanan kesukaan bukan makan semua hidangan itu?
terserah,,

Air,semua tahu mesti air mineral water atau air bertapis,,
Jadi pilihan saya sebab mahu ubat cepat larut air,,
selamatkan buah pinggang anda dengan air bersih kosong
semua sudah tahu?,,terserah,,

Maaf cakap,air masak dari air paip masih ada hantu halus?
Bukan ,jika tidak bertapis,tetap ada serupa benda asing
Ada rupa?,maaf kalian boleh lihat sendiri,,Astagfirullah

Satu lagi kenapa mug dan travel mug bertutup di hidangkan?
Maaf lagi,,mug jika terdedah lama tanpa tutup akan dimasuki
benda asing termasuk?,,ada orang boleh nampak syaiton kencing
dalam bekas minuman atau makanan terdedah lama,tidak bertutup?
Oleh itu baik guna Travel Mug bertutup atas itu,,

tidak percaya?tidak mengapa?,,terserah,,

Channel Che,satu projek amal?Ya,,benar,,

Sekian,,reviu ringkas bersahaja Pesakit Luar itu,

satu tajuk vlog dari  Channel Che, Alhamdulillah,

Terimakasih Allah
Terimakasih pihak  goanimate
Terimakasih semua

Selamat Tahun baharu 2018,Allahuakbar

Bismillah alhamdulillah wallahuakbar syukur selalu
Dengan rahmat Ilahi saya sambung promot vlog ini

Alasan promot vlog di semua blog ?

1. Sebar mesej zikrullah mulai awal hingga akhir tahun
dan hingga akhir hayat sebagai orang Islam
2.Letak vlog ikut nama blog dalam enjin carian Google
3.Untuk trafik blog yang sama/berbeza tetapi tidak serupa/serupa
4.Supaya trafik blog ini turut zikrullah secara sedar/tidak sedar

Allahuakbar,,,,Selamat Tahun Baharu 2018,, dari  2 anak angkat(adopted child) saya? omg,,

Tahun 2017 telah pergi tinggal diriku dan kalian semalam ,terharu?
Yang pergi biarkan berlalu,semoga rahmat Ilahi terus ada
Tahun 2018 bagai tersenyum menanti detik peristiwa baharu
Semoga sihat,sejahtera,bahagia iringi insan sedunia  yang ada

Kemaskini link  serstore dalam video klik sini,

SerStore

 

                                                   happy     new   year,subhanallah

Sampai di sini saat dan ketika ini,

                           Chaiyo,,chaiyo,,Cabaran 2018,telah bermula,,                                              dengan   Bismillah

Sekian,,

Terimakasih Allah

Terimakasih semua

Kesan sampingan nicorette(R) icy mint gum,

Bismillah,Subhanallah,,ringkas nota,sejujurnya gaya  dalam vlog
pilihan saya ialah tambah gaya Islamik yang termampu dibuat

                   nah saatnya sambung nota sebelum ini,

nicorette(R) icy mint,cara ambil 

selebihnya,isu foto kesan sampingan dalam vlog yang saya published
di edit semula oleh saya dan beli dari pihak canva,

foto edit semula dari canva,infografik ,jika dos tinggi ,jika dos biasa rujuk foto dalam vlog diatas,?,,err,,atas itu,?terserah,,
rawatan kesan lebih dos nicorette(R) icy mint ketika ini,,

Nota ringkas rawat kesan racun nicorette(R) icy mint,segera henti ambil ncg ,jumpa doktor yang bertauliah untuk rawatan dengan Activated Charcoal ,

Maaf,Dos charcoal bentuk powder dengan kadar serapan maksimum
yang lebih baik dan berkesan dan sesuai,saya belum buat nota

Sila rujuk doktor anda jangan cuba rawat sendiri,
atau rujuk pakar jika kesan masih berlanjutan,
terimakasih

selebihnya foto dan muzik yang dibenarkan dari pihak Lumen 5

Sekian,,selebihnya  lagi dari kalian,,

Terimakasih Allah
Terimakasih sumber rujukan sama dalam vlog atas,,
Terimakasih semua

Cara ambil nicorette(R) chewing Gum 4mg,ganti rokok

Bismillah,dengan nama Allah syukur dapat vblog lagi
Saatnya saya sambung dari nota nicorette(R) icy mint  ringkas lagi?

Sejujurnya sumber rujukan dari English,masuk blog yang ini
translasi ke Bahasa Malaysia buat pengunjung sana sini?

Cara guna(how to use) nicorette(R) chewing gum  4mg or # ncg 4mg

1.ikut(follow) preskripsi doktor bertauliah
2.setiap satu biji ncg 4mg mesti di kunyah perlahan-lahan
atau henti kira-kira dalam 30minit kunyahan
3.henti(stop) kunyah sehingga ada rasa power kuat kesan nikotin
atau rasai kesan sensasi  terbakar ringan di pipi
4.ulang kunyah ncg  4mg  perlahan-lahan sehingga
selesai dos yang dipreskrip


Dos orang dewasa

Nasihat
semasa dalam proses rawatan awal dengan ncg 4mg
tolong henti aktiviti,minat,tabiat merokok anda?

Apa itu tapering dose dalam video/foto atas?
Tapering dose itu ringkas ayat dos dari kekuatan terbesar
menurun jadi kecil ,,dalam tempoh tertentu contoh
dalam tempoh 3 bulan pertama  mula 12 ncg sehari turun
ke  8ncg  sehari , ikut preskripsi dari tahap kadar nikotin dalam badan anda,,dari masa ke semasa,,

awas,tidak boleh lebih dari 24 ncg dalam sehari 24 jam

sejarah rawatan kes ncg anda dengan doktor dari masa ke semasa
selepas tempoh 3 bulan yang dicadangkan,boleh kurangkan kepada 1-2 ncg dalam sehari

jika kesan tidak maksimum,boleh tambah ambil bersama bentuk
tampalan plaster nicorette,melalui nasihat doktor anda,,?

ncg vs nicorette trandermal patch

Amaran:

Tidak di  syorkan kepada kanak-kanak dan mereka yang umur bawah 18 tahun ,kecuali melalui nasihat doktor anda,jika tidak  serasi atau tidak sesuai atau alergik ,,hentikan rawatan nicorette ,,,

Ok,,sekian,dahulu,,selebihnya dari kalian,,,

Terimakasih Allah

Terimakasih sumber rujukan  seperti dalam video,Lumen 5,

dan Terimakasih semua,,

nicorette(R),icy mint chewing gum,ubat ganti nikotin rawat perokok tegar

 

Bismillah,,dibawah ringkas sedikit reviu dalam bahasa Melayu
Alhamdulillah,Buat tatapan pengunjung nusantara sedunia Melayu

Apa itu nicorette(R) kali ini?

Nicorette(R)icy mint gum nicotine(as resninate) original ,
bentuk tablet kunyah ,nama brand bagi bahan aktif nikotin
dengan kekuatan(strength)2 mg dan 4 mg ketika ini

Isu bahan aktif untuk sebiji tablet kunyah nicorette 4mg:

-chewing gum base
-xylitol
-levomenthol
-quinolone yellow E104 Al-lake
-acesulfame potassium ,
-magnesium oxide(light)
-peppermint oil
-sodium carbonate anhydrous
-talc

foto ketika ini?nicorette 4mg

produk berdaftar?
oleh Johnson and Johnson sdn bhd Selangor Malaysia,lulus KKM
Pengilang kali ini oleh McNeil AB,Helsingborg,Sweden.

Indikasi?

rawatan cegah merokok tegar atau yang mahu henti atau kurangi
tabiat suka merokok dengan kadar 20 batang rokok dalam sehari?

Melegakan atau mengurangi sintom nikotin dalam badan

ISU selebihnya?
Dos lebih detail?Kesan sampingan?

Tunggu episod akan datang,,maaf,

Sekian,,selamat menonton video kali ini,,

Terimakasih Allah
Terimakasih semua,,

Bancuh antibiotik serbuk Penicillin ,jom lihat

Assalamulaikum/Hello,,

Bismillah,,sedikit kesempatan buat tatapan pengunjung semasa
terimakasih kerana sudi kesini,,semoga tidak rugi masa ,

Kali ini,kejar masa emas,sambil rehat jaga ibu warga emas,
jaga diri sendiri dan 2 anak angkat,,jaga blog bila lapang kemas,

nah koleksi bersahaja,,

powder,sebelum campur air,kena goyang,,powder tidak longgar,susah larut air,,ketul,

 

contoh powder boleh longgar(loose)

 

sekadar gaya animasi,
contoh powder boleh longgar,loose?

 

jangan buka penutup botol jika mahu goncang,goyang botol yang ada powder,,boleh terbang powdernya,,itu

 

sudah letak air skyjus ,air kosong bersih,air mati,sehingga garis 60ml cukup,lebih lagi kurang power

 

gaya animasi bikin kekuatan ubat seimbang dalam satu botol,goyang sebelum minum

 

semua orang dianggap sudah jelas,,
gaya animasi goyang botol,selebihnya gaya dari kalian pula,maaf,,

 

kena darah perang syria,
boleh guna atau tidak?

 

biasa dapat syrup penicillin foto atas sekali,kali ini,dapat cun begini?okayker?confirm dengan pengeluar ,?ya
Err,betul stok terbaharu
macam tidak percaya?
confirm dahulu sebelum ambil?ya,,tqs

Maaf,,sekian dahulu,,masa ciput(sedikit),
kalau sempat video view,akan datang,,

jika suka,,baca klik sini,cerita tablet penicillin,, ,,,

Terimakasih Allah,,

Terimkasih semua,,

Salam Maal Hijrah 2017

Pouch dan Laptop Sleeve,disini sebagai koleksi isi dan simpan ubat
pada suhu bilik

Mug dan Travel di sini,untuk koleksi minum/makan ubat

Mousepad koleksi meja komputer untuk layari internet,

Link terkini klik bawah 

,SerStore

Alhamdulillah,sehingga dikemaskini,
Terimakasih,

Tiger Balm,legakan sakit otot,leher dan bahu, ada umph,,

Assalamualaikum/hello

Bismillah,RINGKAS KENALI

formula dalam satu tiub tiger balm rub ketika ini,
formula dalam satu tiub tiger balm =50GM  ketika ini,buatan Malaysia

INDIKASI

Atasi kelegaan sementara sakit otot,sendi,dileher dan bahu,,
guna sapu jika serasi sihat,henti jika tidak berkesan atau alergik
Dapatkan rawatan lanjutan dari doktor jika perlu,,terserah,,

Kotraindikasi kepada bayi umur 2 tahun ke bawah, risiko konvulsi,,henti jika alergik,
Kotraindikasi kepada bayi umur 2 tahun ke bawah,Item Camphor berisiko  konvulsi,/pengsan ,henti jika rasa boleh pengsan/alergik,guna sambil awasi selalu,,

CARA GUNA

Untuk kegunaan sebelah luar sahaja,
Sapu lembut bila perlu 2-4 kali dalam sehari,,
Jauhi kawasan kulit terbuka atau luka berdarah,
Elak(avoid) membran mukosa/mata/hidung

PS:Tiger Balm,ubat sapu bikin pulih sakit leher,bahu anda dijual di Lazada

KESIMPULAN

Bismillah,saya buka dan tutup postingan seketika hening
Mencari sinar sihat sejahtera melalui ubat di dunia milik Allah
Cebisan nota ubat  Tiger Balm,pulih sakit bahu/leher ,bau enak tidak rasa pening
Boleh cuba guna bila perlu/serasi sihat bersama doa rahmat dari Allah

RUJUKAN:

Terimakasih foto sumber Canva di edit semula oleh admin,
Terimakasih sumber rujukan ubat Tiger Balm berikut:

Haw Par Corp.Ltd.(n.d.).Tiger Balm(R):Neck and Shoulder Rub(box packaging).Haw Par Healthcare Ltd,Johor Bharu, Malaysia

ALhamdulillah,Terimakasih Allah

Terimakasih semua

CounterPain,Balsam(balm) atasi sakit sendi,lenguh-lenguh

Assalamualaikum/Hello,

mencari balm jenama counter pain?
   Bismillah,  Jom mencari balm jenama counter pain?di Lazada 

RINGKAS KENALi

Apa itu counterpain ketika ini?

Analgesic Balm,
   Bismillah,Analgesic Balm,Jenama(brand) counterpain(R),foto atas,bawah,,

INDIKASI

Counter pain,stok sedia rawat sakit badan,,,
Bismillah,Untuk kegunaan luar sahaja,Counterpain,stok sedia rawat sakit  sengal badan,sendi ,seliuh,lenguh,sakit urat,tulang,otot

CARA GUNA

Sapu dan urut perlahan di tempat sakit yang tidak ada luka(wound),bila perlu

AWAS

Henti guna jika alergik,,

TARIKH LUPUT/PENSTORAN

Rujuk bungkusan semasa beli/terima

PS:
COUNTERPAIN,BALM PENAHAN SAKIT RINGAN
BERKESAN RAWAT SAKIT SENDI BADAN,

LENGUH,SELIUH,JUAL DI LAZADA

KESIMPULAN

Bersama salam dan Bismillah saya buka dan tutup postingan
Sakit dunia yang biasa temui sakit urat,sendi,tulang,badan
dan Lenguh,buat insan sedikit tidak selesa ,usaha rawat sakit ringan
Bismillah,sapu balm COUNTERPAIN ,semoga mampu atasi sakit/lenguh badan

RUJUKAN

Taisho Tokyo,Jepun.(n.d.).Analgesic Balm:Counter Pain.(Box Packaging).DKSH,Singapore Pte Ltd

Terimakasih semua,,

Krim antiseptik,aloe vera Plus(hurix’s),rawat luka,lecur,kulit kekal sihat,

Assalamualaikum/Hello

Bismillah,saya mulai langkah keyboard seperti biasa
Blogging saat mentari belum bersinar suka atau duka?
Alam sepi mengingati Allah yang Maha Esa lagi Maha BerKuasa
Temui catatan ringkas,produk reviu kali ini,krim hurix’s,pulih luka

Apa dia krim luka antiseptik,Aloe Vera Plus kali ini?

Nah,lihat foto,sudah maklum,semuanya jelas ketika ini?

RAWAT(TREAT) LUKA,LECUR, BAIKIK KULIT JADI SIHAT
RAWAT(TREAT) LUKA,LECUR,
BAIKI  KULIT JADI SIHAT

FORMULA ?

Bahan mujarab yang terkandung dalam satu tiub krim Aloe Vera Plus ini  ialah:

Aloe Barbadensis Miller(aloe vera)
Rhizoma Bletilla Striata
Fructus Gardenia Jasminoides
Radix Astragalus Membranaceus
Flos Eugenia Cayapphyllata
Radix Sanguissorba Officinalis
Resin Boswenia Certeni

2 sumber(source) Pengawet(preservative):
Methyl Paraben
Propyl Paraben

INDIKASI

Yuk,,ringkasan bersahaja,,lihat fotonya,,,

krim aloe vera plus,pulih kulit(skin) luka,terbakar
krim aloe vera plus,pulih kulit(skin) luka,terbakar
buat stok sebelum terluka ?
buat stok sebelum terluka ?jangan lupa prudential sebelum parah?

CARA SIMPANAN/TARIKH LUPUT

Selalu rujuk bungkusan terkini semasa beli/terima

PS:Krim Aloe vera Plus dari Hurix’s,sedia rawat luka ,lecur
pelihara  kecantikan kulit ,jual di Lazada

PENUTUP:

Setiap yang bermula akan berakhir ,dunia seketika jangan leka
Bersama Bismillah,saya buka dan tutup rentak keybord kerana Allah
Tambah bingkisan nota di alam maya bikin blog tersenyum suka?
Semoga kulit luka,lecur kembali sihat cantik dengan izin Allah

Terimakasih Sumber rujukan:

Hurix’s.(n.d.). Aloe Vera Plus cream,for relief of minor cuts and burn.(Box Packaging Product).J.B.Pharmacy Sdn Bhd, Kedah

Terimakasih Allah

Terimakasih semua,,

Bepanthen First Aid, ,Wound Healing Cream

Assalamualaikum/Hello,,

Dengan Bismillah bersama doa rahmat,saat langit sampai cerah
Saya blogging kerana Allah,tambah info ringkas penuh pasrah

Lihat foto,semua ngerti,,,tetapi maaf,,jika sempat saya tambah
info lanjut,,,ketika ini,sedikit infografik biasa biasa tanpa ubah?

PENGENALAN

Apa(what) itu  Bepanthen Cream ,,?

bukan jenis ointment,
ringkasan foto sini,,tahu,?Alhamdulillah,tqs,,

30gm/tiub
                                    30gm/tube,Sale,JUAL DI LAZADA 

 

INDIKASI GUNA?

Kepada siapa dan kenapa benda Allah cream ini di perlukan?

Kepada si anak sampai warga emas di sana?
Apa pun ,baik dapatkan nasihat doktor anda sebelum cuba rawatan?
selepas itu,,boleh beli buat stok,guna bila perlu,cepat rawat  cepat sembuh bukan mengena?

IBU PREGNANSI/LAKTASI

Pamphlet kata  = Boleh(can) guna tetapi not apply over a large surface area,,

atau + saya kata = boleh juga guna ikut arahan doktor anda,,,

Ringkasan indikasi krim Bepanthen
                                        Ringkas indikasi Bepanthen Cream,,

 

KESAN SAMPINGAN?

kesan sampingan Bepanthen cream,,
                               kesan sampingan Bepanthen cream,,

CARA GUNA?

Cuci(clean) luka(wound) perlahan-lahan dengan air atau
larutan antiseptic yang tidak alergik dengan anda atau
ikut ikut preskripsi doktor anda,atau jika suka magnesium Flakes

Sapu ringan beberapa kali di kawasan berkenaan
sehingga pulih dan normal?
Atau sapu 2-4 kali sehari,,boleh sahaja
Beri kesan rasa sejuk,,,
Henti segera jika alergik,,,

PS:Bepanthen craem,untuk wound healing cream jual di Lazada blog ini,

PENUTUP

Bismillah,salam dan doa rahmat jadi bicara Islamik sedunia
Blogging saat langit gelap ,sambung publish bila mentari muncul
Temui Bepanthen Cream bukan ointment buat koleksi bukan aniaya
Semoga luka(wound) cepat pulih seiring cabaran hidup muncul muncul,,

Sekian

RUJUKAN

Terimakasih ,sumber foto diedit semula dari Tom,CANVA

Terimakasih sumber berikut:

GP Grenzach Gmbh, Germany.(N.D.).Bepanthen First Aid:Wound Healing Cream.(Tube Packaging).Bayer Consumer Care AG,Germany

Terimakasih semua,,

Dettol,Antiseptic Cream,rawat infeksi luka ,kulit rasa sejuk, lembab,normal

Assalamualaikum/hello

Dengan Bismillah,saat langit masih gelap bertasbih kepada Allah selalu
Saya mulai kerja ngeblog penuh tafakur dan pesimis tanpa gerimis
Sebelumnya tercari juga,idea tambahan ngeblog lagi,coretan tanpa kelu?
Soseh,,soseh,,temui info Dettol Antiseptic Cream ,simpan sebelum habis?

PENGENALAN

Apa itu Dettol,Antiseptic cream?
Nah,,dengan Bismillah,lihat foto sudah jelas,tahu,ngerti selalu
Tambah info terkait formula terbaik,berkesan,sebelum beli ini cream
jika suka,,tqs, boleh sambung baca infonya kali ini jika/bila perlu?

Produk berdaftar di Malaysia,Singapura,Thailand,HongKong,sedunia?
Ya,,Kepunyaan Reckit Benckiser(UK)kompeni ubat popular,Allah kurnia?

Maaf,belum bertanda halal,walau sudah masuk pasaran Malaysia,Indonesia?
Kandungan diketahui bahan halal,tidak haram,boleh guna jangan sia-sia?

KANDUNGAN

Apa pula formula yang terkandung dalam satu tiub 30gm krim ini?

Nah info bahan aktifnya ketika ini:

Chloroxylenol(Dettol) 0.3% w/w
Triclosan 0.3% w/w
Edetic Acid (as Potassium Salt 0.2%w/w
Almond Oil (?% = rahsia kompeni)?

INDIKASI

Untuk siapa dan kenapa guna/perlu, benda Allah ini?

Untuk orang-orang yang perlukanya tidak kira bangsa,
agama dan negara?termasuk saya/kalian ,jika perlu,bukan paksa?

ALASAN

Ringkas ayat alasan guna bila perlu:

Krim cegah infeksi bakteria,bersifat antiseptik
Rawat (treat) luka ,kudis berdarah,bernanah kesan benda tajam,etc?
Rawat(treat) kulit(skin) kesan luka gigitan serangga halus

Krim DETTOL,rawat luka kesan gigitan itu,,
Krim DETTOL,boleh rawat luka kesan gigitan itu,,?

Rawat(treat) kulit(skin) terbakar sehingga luka berdarah
Formula bersifat kesan penyejukan(soothe) dan berpelembab(moisturising)
dari Almond oil,Tidak rasa panas atau terbakar setelah guna ulang sapu
atau di sentuh/tersentuh pada kulit(skin),kulit sihat, licin, segar
normal,tidak kasar ,,termasuk jagaan kulit tangan ?

Simpan tempat bersih buat stok dalam rumah, sedia diguna bila tragedi datang,,
Simpan tempat bersih
                  buat stok dalam rumah,
                sedia diguna bila tragedi datang,,

Jika kondisi krim,masih elok,baik, tidak terdedah kepada toksin sekitar,
atau kesan alergik?

Guna krim dettol jika kulit terbakar luka,,ketika luar kawasan
Guna krim dettol jika kulit terbakar luka,,ketika luar kawasan,foto edit semula free dari canva,tqs

CARA GUNA

Arahan penggunaan (direction for use):

1.Cuci(wash)bersih kawasan sekitar luka termasuk tempat luka
dengan air cucian dettol juga atau air garam,atau larutan
antiseptik yang telah dipreskrip oleh doktor anda itu,,
atau dermacynyang tidak alergik,,

2.Sapu(apply) ringan krim Dettol ini,ditempat luka
dan sekitarnya,dengan gauze atau kapas bersih,

3.Ikut(follow) preskripsi doktor,boleh sapu dan tutup luka dengan plaster
terkait infeksi,ikut arahan doktor,sepertinya?termasuk Bactigrass,etc,
maaf biasa biasa bukan paracetamol itu terserah,,?

4.Boleh buat sapuan berulang(repeat),bila perlu(prn)
Guna berapa kali sehari?minimum sekali maksimum lebih dari 3-4 kali
sehari ikut kondisi kulit berkaitan,boleh juga rujuk pengeluar,Henti jika alergik,,

Jika mahu jimat kos,guna bila perlu sekali atau dua kali sehari sahaja?
Maaf,boleh rujuk doktor yang merawat anda,tqs,asal kulit cepat pulih/sihat?

KESAN SAMPINGAN?

Ringkas ayat Biasa tidak terdapat kesan sampingan buruk?
Jika anda temui boleh kongsi infonya?tqs,,

CARA SIMPANAN
TARIKH LUPUT

Seperti biasa,Rujuk bungkusan di kotak semasa terima/beli,tqs

PS:Dettol,antiseptic cream,rawat/pulih/ luka/kudis dengan kesan sejuk dingin
berpelembab,kulit sihat ,licin,segar bebas bakteria,terjual di Lazada blog ini,,

PENUTUP

Ketika langit Allah bertasbih selalu siang dan malam,cerah / gelap
Tidak lupa Bismillah,ingati Ilahi setiap detik tanpa jemu kerana Allah
Saya ngeblog tambah info buat bingkisan cerita blog tanpa terlelap
Nah,sudah siang,temui Dettol antiseptic cream jadi tetamu blog semoga pulih lukalah

RUJUKAN:

Terimakasih sumber rujukan:

Reckitt Benckiser Healthcare(UK).(n.d).Dettol,Antiseptic Cream.(Box Packaging).Reckitt Benckiser(M) ,Petaling Jaya,Selangor.

SEKIAN,,

TERIMAKASIH

Cetrimide 0.5%,antiseptic cream,cegah infeksi,bantu pulih luka, itu

Assalamualaikum/Hello,,

Bismillah,dengan nama Allah saya ke sini lagi ngeblog
Ketika langit malam menanti hari hari mendatang lagi
Bersyukur kepada Ilahi,saya tambah ekspedisi ngeblog
Nah,saatnya temui nota krim antiseptik,semoga tidak rugi?

Apa itu,krim cetrimide 0.5% ?

Krim antiseptik,Jenama(brand) ketika ini,Dermoplex(TM),nama kimia ialah krim Cetrimide
kekuatan 0.5% Produk sah bertanda(mark) halal dan berdaftar di Malaysia

Dikilang oleh Upha Pharmaceutical Mfg(M) Sdn Bhd,Bandar Baru Bangi
Malaysia.

Diedar oleh CCM Pharmaceutical Bandar Baru Bangi,Malaysia

Foto,,

selalu periksa tarikh luput?Ya,,
selalu periksa tarikh luput?Ya,,

 

ketika ini,kotak dermoplex
ketika ini,kotak dermoplex,Alhamdulillah sah cop,tanda(mark) Halal,,

KANDUNGAN(Contents)

Bahan kimia aktif:

Cetrimide 0.5% w/w

2 Bahan Pengawet:

Methylparaben 0.32%
Propylparaben 0.048%

INDIKASI

Cegah Infeksi bakteria
Bantu pulih kulit(skin)luka,melecur ringan
Bantu pulih kulit terbakar ringan
Rawat ruam kulit bayi
Rawat gigitan serangga

CARA GUNA

Sapu(apply) ringan dikulit(skin) yang berkenaan
2-3 kali dalam sehari,,bila perlu(prn)

Henti jika alergik dengan cetrimide atau bahan pengawetnya,,

 

elak-terkena-kawasan-dalam-dan-sekitar-mataelak-rasa-pedihinflamasi-pada-mata
elak kawasan dalam mata,elak rasa pedih,nyilu,inflamasi,,

KESAN SAMPINGAN:

Selain dalam foto,Biasa tiada,,jika sesiapa temui,boleh kirim info ,,
terimakasih,,

CARA SIMPANAN(STORAGE)/TARIKH LUPUT?

Rujuk kotak bungkusan krim cetrimide tersebut,,

 

ubat jatuh?ambil semula, jangan bersepah?Terimakasih
ubat jatuh,siapa punya ?ambil semula,jangan biar disini?jangan bersepah?Terimakasih

PS:CETRIMIDE 0.5%,ANTISEPTIC CREAM CEGAH INFEKSI KUMAN,PULIH LUKA
RAWAT RUAM LAMPIN BAYI,TERJUAL DI LAZADA BLOG INI,,

PENUTUP:

Bismillah,saya lalui alam maya melalui bingkisan ngeblog
Saat langit malam dihujung Muharam suci,saya coret ekspedisi
Anugerah dari  Allah,krim antiseptik,jenama dermoplex(RM),jadi info blog
Semoga kulit(skin) luka,ruam,lecur,tergigit serangga mampu,baik ,sihat serasi

Sekian,,,

Rujukan:

Terimakasih sumber rujukan:

UPHA Pharmaceutical mfg(M) sdn bhd.(n.d.) Dermoplex(TM):Antiseptic Cream(Box Packaging).CCM Pharmaceuticals Sdn Bhd,Selangor ,Malaysia.

Terimakasih,,
 Terimakasih,,

Panadol Patch,jenama Panaflex(R),koyok penahan sakit,pain killers,

Assalamualaikum/Hello,

Bismillah,dengan nama Allah saya mulai blogging disini
Bersama doa rahmat ,selamat tanpa rasa jemu mohon terus
Kepada/kerana Ilahi,Lalui Muharam suci dengan coretan koyok ketika ini
Nah,temui bingkisan nota , Panadol Patch,koyok mudah guna urus?

Panaflex Patch,sesegar menthol,namun awas? elak hidu berlebihan,,risiko,kesan ,camphor,,
Panaflex Patch,sesegar menthol,namun awas?elak hidu berlebihan,risiko,kesan ,camphor,,

Apa itu Panadol Patch,Panaflex(R) ?

Penampal(patch),ubat jenis koyok buat tampalan dibadan
jenama Panaflex(R),ramai sudah tahu,tahu,jika suka,lihat seterusnya,,

Bahan Aktif

Glycol Salicylate 1.5% w/w
Menthol 1%w/w
DL-Camphor 0.5% w/w
DL-Alpha Tocopherol Acetate(Vitamin E) 0.3%w/w

Maaf,apa sebenarnya w/w itu,nak tahu?
ringkas ayat sedikit lebih kurang,w/w=berat/berat,
contoh DL-Camphor 0.5% = 0.5 mg Camphor dalam 100gm
total semua bahan aktif terlarut ikut formula setiap satu patch,,,
Lebih lanjut,rujuk pihak pengeluar,,,

INDIKASI:

Kepada siapa dan kenapa benda Allah ini diperlukan?

Untuk orang dewasa dwijantina
kanak-kanak umur 12 tahun keatas,,

Sebagai,Penahan sakit(pain killer)/pain relief,dengan kesan penyejukan segera
Atasi masalah sakit otot(muscle),urat,sendi,tulang di:
lutut
kaki
bahu
tangan
dada
siku
pinggang
perut (senggugut/dysmenorrhea)
sakit kepala(headache)?dipotong kecil?

AMARAN/PERHATIAN?

Untuk kegunaan diluar sahaja(for external use only)
Jauhkan dari kanak-kanak
Tidak boleh diguna untuk kanak-kanak umur 2 tahun kebawah
Berhati-hati jika diguna kepada kanak-kanak yang lebih besar
Elak guna produk yang terkandung bahan kapur barus(Camphor),
terkena dalam hidung kanak-kanak,beri risiko boleh pengsan serta-merta
walau dalam kuantiti sedikit,,
Henti jika alergik/kerengsaan dikulit sensitif/biasa
Segera rujuk doktor anda jika kulit rengsa bertambah mudarat
dan tidak beransur pulih,,
Jangan tampal(patch) di kulit,luka berdarah,merekah,kudis
Elak terkena mata, membran mukosa,ruam ,,

Ibu Pregnansi/laktasi

Sila dapatkan nasihat doktor sebelum cuba tampal benda Allah ini
Terimakasih,,

KESAN SAMPINGAN(side effects):

Ruam(rashes),gatal(itchy)
kulit rengsa,iritasi ditempat tampalan

KONTRAINDIKASI:

Jangan guna jika sudah tahu anda alergik atau terkesan alergik
dengan bahan Acetylsalicylic Acid atau Aspirin atau
ubat-ubat anti-radang/penahan sakit tanpa bahan steroid

INTERAKSI UBAT:

Kepada pesakit yang dipreskrip ubat Warfarin 1,2,3 atau 5 mg,etc dos
penggunaan produk ini,dalam tempoh jangka masa berlebihan boleh
meningkatkan risiko pendarahan(bleeding).Kerana produk yang terkandung bahan
Glycol Salicylate,bila di tampal/guna pada kulit,ia boleh diserap
menerusi kulit kedalam saluran darah,,

CARA GUNA:

1 patch tds(3)
= 1 koyok tampal 3 kali sehari,selang masa 8 jam sekali guna,
dalam tempoh 24 jam
atau tampal bila perlu ,jika sakit,,
henti jika alergik,,

CARA SIMPANAN:

Suhu(temperature) bawah 30 darjah celcius
Lindung(protect) dari mentari panas(sunlight)
Simpan koyok yang tidak diguna,selebihnya dalam bungkusan
asal dan tutup rapat elak terdedah diudara/panas berlebihan

Panaflex Patch terjatuh atas air,makanan?fikir sendiri,boleh guna atau simpan sampai tamat tempoh?
Panaflex Patch terjatuh atas air,makanan?fikir sendiri,boleh guna lagi atau simpan sampai tamat tempoh?

TARIKH LUPUT

24 bulan dari tarikh dikilang,,
rujuk bungkusan asal,semasa beli/terima
Buang jika sudah rosak,kotor,tamat tempoh
secara ditanam dalam tanah atau buang koyok kosong
tanpa bahan ubat kedalam tong sampah setelah sisa ubat habis

PS:Panadol Patch/Panaflex(R),koyok penahan sakit ringan,
dengan kesan penyejukan segera terjual di Lazada,

selalu periksa tarikh luput?Ya
selalukan  periksa tarikh luput?Ya

PENUTUP:

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih,Penyayang kepada hambanya
Saya coretkan nota ubat koyok penahan sakit,terjual di Lazada
Guna cara tampal,bila perlu,jika tidak rajin makan ubat biasanya?
Semoga sakit ringan mampu pulih jika bebas kesan alergik berpada

Sekian,,

SUMBER RUJUKAN:

Teh Seng Pharmaceutical, Taiwan.(N.D.).Panadol(R):Panaflex(R).(Product Packaging).GlaxoSmithKline.Ampang,Ulu Klang,

Terimakasih Allah,,
Terimakasih sumber rujukan
Terimakasih semua pengunjung blog

Ahlan, wasahlan,ya muharam 1438 hijrah

Assalamualaikum/Salam sejahtera

Bismillah,bersama doa selamat  saya blogging mohon redha Ilahi
Saat langit gelap menanti hari esok,detik 1 muharam 1438 hijrah datang
Tidak lupa ahlan wasahlan atau ucapan selamat datang kerana Ilahi
Susuri rentak keyboard,lalui dunia maya mohon elak dosa yang mendatang?

Ahlan wasahlan ya muharam 1438 hijrah,,

Mohon doa berkat,terimakasih sumber link terkait bulan muharam
Jadi panduan bermakna,hadiah trafik penuh ikhlas,semoga halal,tidak haram ?

Ahlan wasahlan,ya muharam 1438 hijrah,,

Mohon doa restu Ilahi,semoga dunia blogging mampu maksimum pahala
Jauhi riak dan takabur,setiap hari takut dengan murka Allah Taala

Ahlan wasahlan,ya muharam 1438 hijrah

Syukur mampu berdoa sekali lagi lalui detik tahun baharu Islam
Mohon perlindungan Allah,jauhi kerja sesat,angkara syaitan yang kejam

Akhir kalam,,

Dengan rahmat Ilahi,didahului dengan Bismillah sebagai umat Islam
Saya susuri rentak keyboard bersama doa selamat semoga sejahtera
Blogging menanti detik satu muharam 1438 hijrah ikut kalendar Islam
Semoga selamat dari pelbagai ujian mendatang, jauhi dosa lara

Sekian,,

Terimakasih Allah,
Terimakasih sumber link terkait
Terimakasih pengunjung blog,,

Selamat Hari Malaysia ke 53 tahun,,

Assalamualaikum/Hello,,

Bismillah,dengan nama Allah saya blogging di sini
Selamat Hari Malaysia 2016 kali ke 53 tahun,kerana Allah?
Dirai sekali lagi di Malaysia,pada hari Jumaat ,hari ini
Bangga jika jadi rakyat yang berilmu beramal soleh elak murka Allah

Selamat Hari Malaysia 2016

Takut murka Allah,,jauhi larangan dan elak kerja mungkar itu
Dunia milik Allah dipinjam seketika untuk berjasa baik berkat
Bukan kerja dosa,dosa,,dengan pelbagai dengki sihir terkutuk itu
Jika suka dengan kerja dosa,sejujurnya bala/murka Allah dekat

Secebis renungan

Auzubillahiminasyathonirrojin,

Bismillahirrohmanirrohim,

“Katakanlah :
Berjalanlah kamu (dimuka) bumi,lalu perhatikanlah bagaimana
akibat orang-orang yang berdosa “,
Sumber:Al-Quran:An-Naml(semut),Terjemahan ayat 69,,

Saya takut dan benci dengan kerja dosa,dosa,,kerana Allah,anda bagaimana?

“Barangsiapa yang mengerjakan amal yang saleh maka(pahalanya)
untuk dirinya sendiri dan barangsiapa yang berbuat jahat
maka (dosanya) atas dirinya sendiri dan sekali-kali
tidaklah Tuhanmu menganiaya hamba-hambanya”,
Sumber:Al:Quran:Surah Fushshilat(Yang dijelaskan),Terjemahan ayat 46

Sekian,,coretan ringkas,,,

Selamat Hari Malaysia 2016,,

Astaghfirullah,Alhamdulillah,

Terimakasih

Krim mometasone furoate 0.1%,power,rawat gatal dan inflamasi kulit

Assalamualaikum/Salam Hello,,

Bismillah,sebagai pembuka bicara alam maya mohon redha Allah
Nota dilakar buat koleksi ilmu yang dikenali,ikut postingan blog
Jika di simpan didada sendirian,tidak juga beri kebaikan sejagatlah
Nah,saatnya temui kini ,apa itu krim vizomet buat info percuma di blog

krim rawat gatal/inflammasi kulit
   krim rawat gatal/inflammasi kulit

Pengenalan Ringkas?

Bahan aktif/Kandungan kimia sintetik kortikosteroid
utama di kenali mometasone furuoate dengan kekuatan 0.1% ,,
Nama ikut jenama(brand) contoh dari foto vizomet cream 0.1%

Ketika entri ini di catat,
Jenama vizomet ini,guna 2 bahan pengawet berikut:
Methyl Hydroxybenzoate 0.2%
Propyl Hydroxybenzoate 0.1%

Indikasi;

Atasi(relief) masalah inflammasi kulit gatal, pruritik
kategori ubat pakar kulit,,

Cara Guna

Buat sapuan nipis ringan di kawasan kulit ikut preskripsi
doktor pakar kulit sekali sehari 24 jam,,
sehingga tempoh tiga(3) minggu atau lebih awal bila perlu,,

Henti serta-merta jika alergik dengan bahan aktif mometasone
atau bahan pengawet atau salah satu atau semua bahan terkandung,,,
rujuk segera doktor pakar kulit anda,,

Rujuk semula doktor anda jika vizomet tidak serasi pulih gatal?
dan sebaliknya,sambung guna bila perlu jika inflamasi berulang?
tanpa dos yang berlebihan dan tempoh 5 hari jika kanak-kanak
atau di kulit muka ,ikut arahan doktor pakar kulit,,

Kontraindikasi:

Awas! Kontraindikasi kepada kes-kes berikut:

Mereka yang alergik dengan benda Allah ini,,
Tidak sesuai di guna sapu kepada meraka yang sensitif krim vizomet

etc:
Kulit jerawat(acne vulgaris)
facial rosacea
perioral dermatitis
perianal dan genital pruritis
gatal(itchy) dari  lampin bayi(napkin)
infeksi bakteria seperti impetigo,
infeksi kulit viral seperti kayap(herpes simplex),demam campak(chickenpox)
infeksi kulat(fungal) seperti candida
infeksi tuberkulosis,
infeksi gatal(itchy) syphilis atau sakit kelamin
reaksi kulit(skin) kesan guna vaksin(post-vaccine reactions)

Amaran/Perhatian

Elak guna dalam tempoh jangka masa terlalu panjang
atau jangan lebih dari tiga minggu,kepada semua peringkat usia.
Jangan guna tanpa nasihat dan rawatan doktor pakar kulit,

Sekali lagi cakap,,Henti,,henti serta merta jika alergik ,,,sensitif

Interaksi ubat

Alhamdulillah,Tidak terdapat kesan interaksi buruk dengan ubat lain,,
Jika anda temui,,boleh kongsi info?,,terimakasih,,

Perhatian pregnancy/laktasi

Kesan kepada ibu mengandung,?
belum temui kesan buruk,
namun ubat jenis kortikorsteroid tidak boleh di guna
bagi pregnancy,untuk tempoh jangka panjang termasuk kuantiti berlebihan,,,

Kesan kepada ibu yang laktasi?
Belum temui kesan buruk,,
Namun ia boleh di serap melalui susu ibu,,
guna cara selamat ikut nasihat doktor pakar kulit bila perlu,
awasi ,berhati-hati selalu,?

Kesan Sampingan:

sensasi kulit terbakar(burning)
hipopigmentasi kulit
paresthesia,sensasi inflammasi kulit sementara,
inflammasi folikul rambut dikulit ,folliculitis
kembali gatal ,pruritis?
tingling(kesemutan),stinging(rasa pedih),atrophy,?

Sintom/Rawatan(treatment) kesan lebih dos?

Kegunaan yang kerap dan berlebihan dos,
beri risiko stress/gangguan kepada fungsi pituitari adrenal,,

Rawatan seimbangkan kadar elektrolit badan di perlukan
jika kes kronik yang sangat toksik ?
Segera rujuk semula doktor pakar anda,,

Cara Simpanan(storage)

Simpan(store) pada suhu(temperature) 25 darjah celcius
Tempat bersih,bebas habuk,jerebu
Lindung(protect) dari cahaya panas

Tarikh Luput

Rujuk kotak bungkusan semasa terima
Buang jika sudah tamat tempoh,kotor
atau rosak,,

PS:Krim Vizomet 0.1%,lebih power,rawat gatal dan inflammasi kulit

Penutup:

Dengan Bismillah saya buka dan tutup postingan yang dilakar
Dunia temui pelbagai ubat gatal yang boleh di temui cari
Namun ,gunalah vizomet ikut nasihat dan rawatan doktor pakar
Guna bila perlu,tanpa lebih dos,semoga serasi,bebas gatal tidak terperi

Rujukan:

Terimakasih sumber link dan rujukan:

Xepa-Soul Pattinson (M) SdN Bhd.(21.10.2013).Vizomet 0.1% cream.(Pamphlet).Xepa-Soul Pattinson(M) Sdn Bhd,Melaka Malaysia

Terimakasih Allah,,

Terimakasih semua,,

Vitamin B.Complex,selesaikan masalah hilang selera makan,otak segar,badan sihat

Salam sejahtera,,

Sesuai untuk koleksi ramadhan,, Terdapat banyak ubat di pasaran dalam dan luar negeri,,Kali ini bicara maya ringkas di sini pasal ubat biasa yang ,, bernama tablet vitamin B.Complex,, Antara koleksi vitamin  juga untuk musim ramadhan atau hari biasa untuk mereka yang hilang selera makan,rasa  letih lesu,,

Harga tidak mahal ikut jenama dan persekitaran pasaran.

Dalam sebiji tablet ini,, Biasa terkandung kombinasi 3 jenis vitamin :

1.Thiamine Mononitrate

2.Riboflavine

3.Nicotinamide

Apakah indikasi atau kegunaanya?

1.Atasi(overcome)masalah kekurangan vitamin b co

2.  Menolong (help) proses pengangkutan oksigen segar ke seluruh badan

3.Galakkan(promote) aliran  darah ke  seluruh badan

4.Segar(fresh) otak  dan  fikiran,,

5.atasi(overcome)masalah kurang  selera makan

Bagaimana dos ubat ini?

Dos dewasa oral: 1-2 biji sekali makan sehari  dalam tempoh 24 jam atau  1 biji  atau 2 biji  kali sehari selepas atau bersama makanan atau bila perlu,,. Boleh ambil sebelum makan  kalau tahan loya, mual atau muntah itu,, Tidak punya kesan gastrik itu,,

atau rujuk  dos terkini di cadangkan di botol,ikut resepi kompeni itu,,,

Betulkah terdapat  kesan sampingan lain?

Majoriti ubat dari bahan kimia  terdapat kesan sampingan. Ia kurang kesan sampingan .

Sedikit kesan tidak di undang antaranya ialah:

1. loya,mual ,muntah,

2.Ruam(rash) ,atau gatal kulit,,

3.cirit,,(diarrhea)

Hampiri penghujung catatan kali ini berkaitan ,,

cara simpanan ubat;

1.Suhu(temperature) bawah 25 darjah celcius

2.Jauhi dari kanak-kanak(keep out of reach of children)

3.Elak(avoid) habuk dan kotoran

4 Lindung(protect) dari cahaya panas

Tarikh Luput:

Biasa 3 tahun dari tarikh pengilangan Rujuk blister pack atau tepi bungkusan ubat.

Boleh dapatkan nasihat doktor sebelum cuba makan,, Terserah,,

Sumber Jualan:

Lazada ,brand  seperti gambar,,sehingga di kemaskini,

Bio -Life
Bio -Life
Flavettes
Flavettes
Bio-Life
Bio-Life
Nature's Way
Nature’s Way
microlife-probe
microlife-probe
safwa-executive
safwa-executive

Sekian , koleksi  info  ikhlas,,

Maaf ,cakap,boleh cuba try , pilih  satu jenis sahaja  yang terbaik buat anda antara jenama  yang boleh di dapati,

jangan makan lebih dari satu jenama serentak,,elak(avoid) ambil  lebih dos,,

Terimakasih,

Product Review ,nota ubat,,etc,(R)

Advertisements
%d bloggers like this: