Skip to content
Advertisements

Aspirin,nak ambil selepas makan roti,ok ker?

Salam Auzubillahiminashaithonirrojiin,,

Bismillahirrohmanirrohiim,,dengan izin Allah saya ngeblog
Semoga,berfaedah buat sendiri dan pengunjung dunianya lifestyle ngeblog

Tulis cerita baik untuk kebaikan dunia sampai akhirat lah
Cerita yang tidak beri faedah baik,elak jauhkan kerana Allah

Nah jom sambung baca,moga tidak bosan, freedengki,,

Subhanlallah,Walhamdulillah,Wallahuakbar

 

cer try sekali,kalau perut dan badan rasa serasi okay jer,,tidak angin,?boleh sambung ,bila perlu,Bismillah,,Alhamdulillah,,

nak makan tablet Aspirin,contoh lagi?episod dengan sebiji burger?
ops,kang  boleh  ada tarikan  iklan burger itu?

Alhamdulillah,Terimakasih,,

Bismillah,Subhanallah,Walhamdulillah Wallahuakbar?Sebiji aspirin,sebiji burger jer ,air kosong sekitar 250ml ikut tekak cekik ker sebaliknya??
Time elok semua okay,dan sebaliknya,time banyak drama cam foto bawah,,baik henti ambil,,kang tidak pasal,,temui risiko buruk?

 

Bismillah,Astagfirullah,habis roti kau?roti kena sembur /ditimpa darah ker?/cam jentik jentik /ulat ker,/najis ker,?,,emm kira rosak ,henti makan ubat dan roti cam ni,?,ya ampun,,
innalillahiwainnailaihiroojiiuun,,

 

MashaAllah,Roti dalam cahaya lampu neon?time raya/parti ker?drama?err,,kesian si  dia astagfirullah kalau betul tidak jelas warna ,tukar warna ker,,
err,,semua tahu,jangan cuba try makan,,yang ni tengok jer kalau kat sini,,kalau di rumah uoll..ulang periksa tengok di lampu putih cerah?terserah,,jangan pula dikau kutuk/hina makanan,kang dia dakwa dikau di Mahsyar kelak,sebab dia di zalimi?,nauzubillahiminzaalik,,

Kalau okay,ada selera makan ,try ajer begini nya?

Bismillah,Alhamdulillah,ada lebih stok rotinya?,Jika pekena/makan sebiji,cam boleh gastrik jer,boleh try ambil lebih?,jangan ambil berlebihan/over dos,,?walau umur muda ?okay lah?emm

Bila/Jika roti sudah tidak enak juga,?
sudah alergik sama,cer try nasi pula?

Kalau nasi ini okay,sambung episod makan ubat seterusnya,,
Kesian si dia jika setiap hari temui nasi yang sama,,
boleh jer kasi nasi lain,yang serasi sihat?,,selebihnya dari anda,,

 

Bismillah,jika makan dengan roti perut jadi angin,haa,kang iklan beras/NASI pulak di letak?ok jer
perut orang Melayu/Asia mesti nak makan nasi,,nasi pun nasi lah,,opps,,kalau ada gout tu,,nak makan tengok aksesori tu,,kalau ada sayur bikin risiko gout,,sayur kubis,,baik letak tepi kasi yang lain makan,,maaf kasi si dia makan nasi tanpa sayur kobis tu?kesian?asal boleh elak sakit,,sihat nak solat bangun ker duduk ker,,sabar jer,,tengok juga umur?

Opps,,kalau dalam nasi ada lagi aksesori item
yang mudah dapat alergik,

contoh?kesan gatal,/ruam,/loya,/muntah,/cirit,/batuk ker,,
gula naik lagi ker ,semua tahu,ulang ingat jer?,,
henti ambil makan pilih yang lain?,,
sabar itu separuh dari iman,,

,
itulah kehidupan dunia,

cuma setitis air celupan tangan,dari lautan luas,
selebihnya kehidupan akhirat,,dalam Islam ,

Lagi temui drama?
JIKa nasi keras/lembut  juga Allah tidak izin selera makan,?

Try juga bubur ?

ikut lah si dia mampu makan apa sih?
asal halal,pilih sihat,serasi ,ada selera?

Bubur yang ini?Camner?okay?

Boleh try,,Bubur penuh khasiat kesihatan,,jangan lupa
periksa kesihatan selepas amal makan bubur beta beta glucan?Ya,,Bismillah,,moga serasi,jika sebaliknya,henti makan,,

Try Buat Bubur Barley Beta Glucan,tambah sedikit air jer

Jika roti,nasi Langsung tidak ada selera makan,
tetapi aspirin mesti di makan juga?
Sampai masa bila Allah tarik keluar rahmatnya,
jadi hilang rahmat selera makan roti/nasi?camner?

Nah,Biasa Aspirin dos rendah kena makan setiap hari sekali,,
ikut preskripsi doktor,untuk dapatkan kesan cairkan darah,
elak darah beku ,kasi cegah stroke,tetapi ada risiko gastrik?

takut juga dengar?Laaillahaillallah,,100 x sabar,,

nah usaha cari menu baik-baik buat si dia
semoga dunia yang penuh pancaroba bisa jadi bahagia
walau di asak ujiannya Allah,,mampu syukur,Alhamdulillah,,

Selebihnya,,try,ejas try,,sampai okay sihat serasi?

Dalam tidak juga ada selera,

Nak makan try dengan popcorn jer bersama  air-air sihat ker ?,

Boleh ker makan aspirin dengan popcorn?biasa orang muda,,kesian,,cer try buat bubur jagung lah jika oku/?harap okay,,doa sama Allah,?,henti juga jika tidak okay,,sendiri boleh jer rasa lain?

 

Hilang selera makan apa pun? Nak try makan dengan strawberry jer,,,Bismillah,,jika bebas gastrik berganda,,silakan dan sebaliknya,,manusia rancang Allah menentukan,,

Oop sampai Penutup:

Bismillah,ketika dunia sudah menuju saatnya akhir hayat
Insan berlumba cari duit bikin kaya untuk gayahidup kesukaan
Sy tumpang dunia blogging usaha tambah nilai dengan ayat-ayat
Semoga mampu beri nilai tambah dalam hidup kearah kebaikan

Sekian,,jika ada komen yang baik sila share,,

Terimakasih sumber foto edit + yang beli dari canva
Terimakasih sumber link,,

Alhamdulillah ,Terimakasih Allah
Terimakasih semua,,

Advertisements

1 Comment »

  1. Sebelum makan,periksa Aspirin ,jika jenis soluble ,
    ,baik larutkan dalam air kosong suam/sejuk,
    ,elak air panas melampau supaya kualiti dan
    power ubat tidak kurang/rosak dan sebaliknya,,
    ,,
    camner larut air?letak suku atau separuh ikut dos yang di preskrip
    larut dalam sedikit air ,minimum 10ml ker,,maksimum air boleh separuh cawan
    sekitar 100ml,,,minum sampai habis ,,supaya dapat dos secukupnya,,

    maaf cakap kalau pilih air 10ml,,senang minum tetapi kena rendam ubat
    lebih lama untuk larut air,,,,,

    jika pilih 100ml agak kurang sedap di minum sebab Aspirin rasa masam,
    minum air lebih sedikit supaya gejala risiko batu karang/kidney stone
    dapat di cegah/di elak ,,,,,

    Kenapa nak larut air?
    sebab jenis soluble boleh di minum setelah larut air
    untuk dapat kesan serapan maksimum
    sambil kurangkan risiko gastrik,,atau batu karang,,

    selebihnya ,,wallahuaklam,,

    sekian,,

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: