All posts by hjhchezakria

Menstrual Pain,vlog sakit Senggugut,the outpatient,episodes 4

Salam/hello,dengan Bismillah,pentas Vlog muncul lagi
Bersama syukur Alhamdulillah,semoga kerja baik tidak rugi

Nah ,reviu video  sakit senggugut ?
Melayu kata sakit perut ketika datang bulan kepada wanita
dewasa yang di uji Allah Taala di dunia dalam diam tidak terkata?

Mat Salleh kata klik sini,,Dysmenorrhea,,maaf,harap faham,,,,

Terus kaitan dengan ubat apa pula?
Biasa ubat penahan sakit jadi rakan setia bermakna
Ada jenis injeksi juga ker?Ya pasti,,

Maaf dalam video atas makwe itu,enggan di injek sebab takut jarum
Nurse beri ubat jenis makan penahan sakit,,ok sebab sudah biasa

Sepatutnya boleh sedia stok sebelum angin ribut senggugut tiba
Tetapi masalah ubat tamat tempoh time cukup bulan,etc,,jadi isu juga?
Tiba-tiba sakit senggugut datang,terpaksa ajak kawan ke klinik
Jika sudah biasa ke kedai farmasi terus pun ok,lebih jimat kos?
terserah,,,

Ok juga jumpa doktor dapatkan rawatan bertauliah,,
Dapatkan preskripsi yang benar,beli ubat yang betul

Hello,nak tahu ubat jenis apa yang kira ok untuk rawat senggugut?

Jika suka,terkini,  klik sini,,tqs

Boleh try untuk rawat sakit senggugut,

kecuali Indocid,sebab kesan gastrik kuat sangat,try elak makan ?Ikut  nasib  badan  juga?

ooops,,sudah banyak pilihan jangan try belasah semua?

elak risiko,?rujuk doktor juga?

Ya freedengki,selebihnya dari anda?

Pasal ubat gastrik ,,ada banyak jenis? juga mesti rujuk doktor
jika anda alergik dengan ubat penahan sakit,,paling ringan Gelusil
terserah,,jangan ambil lebih dos,,,sabar ,rawat doa ,

Alhamdulillah,The outpatient,Pesakit Luar episod 4

                                                       REVIU DARI

Channel Che

Sekian,,Terimakasih Allah
Terimakasih semua,,

Advertisements

More ,bila banyak kali Muntah,lihat video,,

Salam/hello ,Bismillah,Subhanallah,Alhamdulillah
Temui vlog animasi buat koleksi dunia vlogginglah

Subhanallah ,kenapa mesti sebut ayat keramat ini?
Dengan rahmat Allah lagi Maha suci pengasih dan penyayang
Sebab Vlog animasi sekali lagi berjaya di publish disini?

Alhamdulillah,sebagai hamba Allah,penuh ujian, lagi kerdil
ayat terindah ini ,,jadi rakan karib lalui ujian dunia kerdil?

Sampai loya dan muntah ,insan tetap syukur Alhamdulillah
Muntah?jika sekali atau dua kali,hanya ujian biasa biasa
Tengok video,masih muntah ringan sebab tidak masuk wadlah
sekadar pesakit luar,cepat rawat,cepat sihat tidak sia sia

Apa dia dan kenapa muntah?
Muntah,ringkas ayat semua tahu atau mat salleh kata klik sini Vomiting

Alasan muntah ada banyak faktor dari alam sekitar mangsa?
Maaf bila free,tunggu vlog alasan muntah,,

Ketika ini,episod video, jom ke pesakit luar bila muntah
lebih dari 3 kali ?OH Allahuakbar,, ,,,

Begitu juga adengan video makan ubat ?kiv,,tunggu InsyaAllah
masuk projek akan datang????mohon redha Ilahi,amin

Pergi ke reviu vlog atas kali ini?
Siri video The Outpatient episod ke-3,muntah jumpa doktor?
setuju?kalau sebaliknya ,,terserah,,,

Biasa saya pergi bersama ibu saya ke klinik
samada dia teman saya atau sebaliknya,,
Alhamdulillah,,syukur ,,

Tetapi video atas,jika tidak ada family
Di Malaysia orang singh pun ok ,boleh tolong,,
jika itu yang jadi rakan rapat dan ada masa free?
selebihnya,tidak suka umpat,,dosa,,,maaf,Ya Ampun

Nah,nak jumpa doktor yang kenal itu,bila sampai
si doktor itu pun masuk wad kecemasan?kuasa Allah,,
Ramai lagi doktor lain boleh jumpa untuk rawatan biasa?

Si mangsa muntah pun kurang pasti punca muntahnya
Ok,jer,yang penting segera dapatkan rawatan yang betul?

Ringkas rawatan yang saya vlog kali ini?ada juga
ubat injeksi?Ya ,ubat jenis muntah injeksi Maxolon
ubat tabletnya jika sempat klik sini,,Tablet Maxolon

Orang klinik/hospital majoriti kenal/tahu,,
kira ubat top ten juga di klinik/hospital,tidak percaya?
setiap hari ada keperluan dari pesakit di farmasi KKM ,,
terserah,,,

Tetapi maaf,,video atas klinik swasta jadi drama
Maaf cakap,saya dengar ada polisi tidak boleh buat video
dalam tempat kerja di klinik atau hospital kerajaan Malaysia
selebihnya maaf,elak umpat,,jauhi dosa,,,ikut perintah,,

Bila periksa air kencing /darah ,doktor kata ok jer
Alhamdulillah,,maaf cakap,,kalau terlebih makan pun muntah juga?
Oh Tuhan,,Ya Allah ,Astagfirullah

Kenapa nak selfie pula?budaya dunia medsos yang biasa biasa
Betulker jika tidak selfie,ketinggalan monorel laju,bas lambat?
terserah,,,saya cuma happy blogging /vlogging,,ada kepuasan tersendiri
Alhamdulillah,,

Maaf,nak tahu ubat muntah selebihnya?
Jika ada masa,biasa klik sini,,ORS
Yang bukan bahan kimia,bagus juga  cepat pulih muntah cirit sekali,,
klik sini,,ok juga Umeken Jepun

Maaf,pelakon pakai jilbab itu,,watak awak ker?
InsyaAllah,,sejujurnya saya suka pakai jilbab,,kiv

Ok ,,maaf cukup sampai di sini buat reviu kali ini.,,

semoga sihat dan happy, amin,

Terimakasih Allah,
Terimakasih semua pihak,,

 

See doctor,pesakit luar,episod 2 jumpa doktor nak ambil voltaren tablet

Bismillah,syukur video episod kedua The Outpatient
Siap buat koleksi blog supaya terus berdaya saing?

Tablet Voltaren jadi pilihan sebab statistik  blog
menunjukkan ia, ubat popular freedengkiblog

Sekadar info video  bersahaja ,satu contoh dari  Channel Che
saya usaha pamerkan cara dapatkan tablet voltaren
Sejujurnya ada lagi cara lain?

Satu Cara dapatkan tablet Voltaren 50mg reviu dari video
Untuk kali pertama makan ubat Voltaren ada baiknya
dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu,elak risiko?Ya

Biasa kepada yang sudah tahu kegunaan tablet Voltaren
sebagai ubat penahan sakit ,sudah faham dan jelas tahu tahu
jangan buat tidak faham,sendiri yang susah tidak ambil tahu?

Sejujurnya,Tablet Voltaren ,sekitar awal saya mula masuk
kerja sebelum ini,ia ubat kategori doktor pakar di Malaysia

Tetapi sejak 5 tahun terkini,ia sudah turun pangkat
kategori bukan doktor pakar,,sebab bukan ubat original?
,,maaf bro/sis

Jadi ,boleh terus beli di farmasi persendirian
jika sudah tahu tidak alergik dan serasi sihat bila perlu
untuk cepat sihat tanpa perlu buang masa lama lama ?
,,,tanpa perlu masuk wad,hanya pesakit luar ?

Biasa jika masuk wad pun ubat voltaren juga pilihan menu pesakit?
OMG,,oK lah,,sebab Voltaren jenis generik tidak mahal pun,,?
Maaf lagi ada kata ubat Made In India kadang lebih murah?
Err tidak baik umpat,,dosa,,dosa,,Ya ampun Astagfirullah,,

Maaf,kembali ke video Channel Che atas,nampak
pesakit sudah kena injeksi?Ya jika sakit teruk
kasi lebih cepat pulih ada baiknya ambil jenis voltaren injeksi
Ada Volteran injeksi ?,ya Jenis Injeksi tidak boleh bawa balik rumah
Tidak di simpan di rumah seperti jenis tablet atau krim?Ya
,,,,jika doktor?terserah,,

Biasa injek sebelum makan ubat tablet Voltaren
kemudian selang masa 8 jam selepas diinjek Voltaren,,?
Boleh sambung ambil jenis tablet voltaren bila perlu
Elak(avoid) ambil serentak jenis tablet bersama injeksi
elak(avoid) risiko kesan sampingan buruk itu,,?

jika sakit masih berulang belum sembuh,
sambung makan ubat jenis tablet selepas/bersama  makan

Jika Masalah mahu(want) bekalan lebih sedikit tidak perlu banyak
elak ubat rosak atau tamat tempoh?

Jika ikut video Beli stok lebih dari farmasi luar ?Ya,,

Kalau klinik kerajaan Malaysia (KKM),?
dapat percuma 10 biji sahaja ,melalui preskripsi doktor biasa
Maaf cakaplah,saya staff pun tidak buat stok sedikit pun
sebab saya /emak saya tidak suka makan ubat Voltaren pun,,Alhamdulillah nu,

Jika jenis krim sapu,,emm tunggu video akan datang?
InsyaAllah,,?

Emm,,jika sudah tahu,,haa boleh sambung bekerja
bila sakit,kenal ubat ?cepat makan ubat,cepat rawat,,cepat pulih
semoga tidak perlu masuk wad,cepat sihat boleh sambung kerja,
terserah?,,

                   Alhamdulillah,jangan lupa doa makan ubat,,

Sekian,,dengan rahmat Allah,,Alhamdulillah

Terimakasih Allah
Terimakasih sumber video
Terimakasih kalian semua 

Outpatient,Apa dia Ubat sakit ringan ,pesakit luar itu

Assalamualaikum/hello

Dengan Bismillah,syukur dapat siapkan projek video
Mengejar masa emas saya usaha siapkan secepat mungkin
Alhamdulillah,cubaan ini akhirnya berhasil jadi video
Kali ini dari koleksi sumber animate,,sebaik mungkin?

Terimakasih pihak goanimate, beri idea vlogging
cipta video animasi dengan jalan cerita sendiri
Olah ayat sendiri dari awal hingga akhir vlogging
Pelakon,watak kartun,suara dari sumber goanimate sendiri

Kenapa buat reviu vlog animasi lagi?
Untuk sedikit penjelasan berkaitan topik
sejujurnya vlog ringkas kejar masa sibuk enggan rugi?
Buat kerja kesukaan semoga diberkati Ilahi ikut topik

Ringkas ayat apa pesakit luar itu?
Semua tahu jika di klinik atau hospital kerajaan
bukan masuk wad,sebuah tempat untuk dapatkan
rawatan sakit biasa,kecemasan atau kes rujukan baru
atau ulangan ,dengan doktor?

Video atas jelas jika pesakit kurang atau tidak sibuk
biasa boleh dilihat di klinik swasta bukan kerajaan?
Maaf,,tempat percuma dan berbayar ,semua sudah jelas,

Maaf cerita kenapa pula ada doktor Pak Arab ?
Sekadar hiburan,blog sudah sampai pasaran negara Arab?
Alhamdulillah,sebab itu saya guna dua bahasa belum Arab
Tunggu,InsyaAllah,dua anak sedang berlajar bahasa Arab

Pesakit luar itu,kali ini dengan drama sakit ringan
Batuk,demam,selsema,kahak,selsema tanpa perlu masuk wad

Agaknya apa pula ubat batuk sipesakit tersebut minum?
Saya sendiri pun tidak pasti sebab tiada logo ubat
yang jelas jika batuk boleh try Pilih pilih satu ubat batuk yang serasi sihat?

Oh Allah,,banyaknya nikmat Engkau beri kepada hamba Mu
Alhamdulillah,,,

saya staff kerajaan tetapi jumpa doktor ke klinik swasta,
hal biasa ,,cuma hal nama ubat batuknya rahsia?
ada satu dua tidak di tulis dibotol ?Cer(try) komen???

Err,,kecuali ubat klinik kerajaan Malaysia(KKM),90-100% berlabel
err,, komen apa lagi? maaf fikir sendiri,,,,

Apa dia antibiotik EES dalam video atas?
Jika sempat klik baca di siniEES, antibiotik,,
Terimakasih,
stok 400mg sebiji kalau doktor kata 800mg
maknanya makan 2 biji baru dos okay untuk dewasa,,
kalau lebih 5 hari belum pulih rujuk semula doktor anda,,
terserah,,

Maaf,apa pula ubat kahak dalam video atas?
Saya tengok di klinik swasta dan kerajaan masih
lagi Bisolvon nama brand,,
tidak percaya,,terserah,

sudah 25 tahun saya di KKM ,sudah 25 tahun bisolvon
menetap di Malaysia,,sebab kilang pun ada di Malaysia

Maaf,,sis ubat selsema pesakit luar itu,jenis apa?
Maaf sis /bro jika sempat klik jenis ubat selsema,pilih mana suka ,

Maaf kadangkala saya boleh dapat ubat pakar dengan bayar duit
di kedai farmasi atau klinik swasta yang bukan doktor pakar?
Kalau di farmasi kerajaan,,sorry cakap beb,sis,bro,
ubat free ,,fikir sendiri,,,terimakasih,maaf yer,

Macam biasa jika mahu rehat makan ubat selsema jenis tidur kuat
haa,,namanya Piriton4mg  atau chlorpheniramine
,power tidur kuat dan kasi cepat kering running nose?
Boleh try,,

Kalau sambung kerja,try ambil Loratadine,,
di klinik kerajaan stok terhad ,,
Biasa di farmasi hospital,kira banyak
dan senang dapat bekalan,maaf ulang cakap.

Satu lagi ubat PCM singkatan bagi Paracetamol atau panadol?
Jika suka sempat klik Pilih panadol bila perlu sahaja

Drama sakit sakit lain dengan episod makan ubat selebihnya?
InsyaAllah tunggu,,projek video animasi seterusya,,

Selebihnya dari kalian,,sini cerita hal ubat,,

Boleh makan ubat itu,bersama makanan atau selepas makan
untuk elak kesan sampingan biasa loya,mual muntah,,
Pilih satu makanan kesukaan bukan makan semua hidangan itu?
terserah,,

Air,semua tahu mesti air mineral water atau air bertapis,,
Jadi pilihan saya sebab mahu ubat cepat larut air,,
selamatkan buah pinggang anda dengan air bersih kosong
semua sudah tahu?,,terserah,,

Maaf cakap,air masak dari air paip masih ada hantu halus?
Bukan ,jika tidak bertapis,tetap ada serupa benda asing
Ada rupa?,maaf kalian boleh lihat sendiri,,Astagfirullah

Satu lagi kenapa mug dan travel mug bertutup di hidangkan?
Maaf lagi,,mug jika terdedah lama tanpa tutup akan dimasuki
benda asing termasuk?,,ada orang boleh nampak syaiton kencing
dalam bekas minuman atau makanan terdedah lama,tidak bertutup?
Oleh itu baik guna Travel Mug bertutup atas itu,,

tidak percaya?tidak mengapa?,,terserah,,

Channel Che,satu projek amal?Ya,,benar,,

Sekian,,reviu ringkas bersahaja Pesakit Luar itu,

satu tajuk vlog dari  Channel Che, Alhamdulillah,

Terimakasih Allah
Terimakasih pihak  goanimate
Terimakasih semua